Jeśli lubisz nerkowce, jest duża szansa, że uwielbiasz też masło z nerkowców. To kremowe smarowidło jest idealne na toście, w owsiance lub prosto z łyżki. Zrobienie własnego masła z nerkowców w domu jest w gruncie rzeczy dość proste – potrzebujesz jedynie surowych nerkowców i odrobiny czasu. Oto jak uprażyć nerkowce i porównanie tego masła do migdałowego.
Jak prażyć nerkowce, aby uzyskać najlepsze masło z nerkowców?
Aby uprażyć nerkowce na masło z nerkowców, najpierw rozgrzej swój piekarnik do 350 stopni. Następnie rozprowadź surowe, niesolone nerkowce na blasze i piec je w piekarniku przez 10-15 minut, aż będą złotobrązowe i lekko opiekane. Po zakończeniu pieczenia, pozwól im całkowicie ostygnąć przed wrzuceniem ich do robota kuchennego lub blendera o dużej mocy. Miksuj na wysokich obrotach aż do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji, zatrzymując się co jakiś czas, aby zeskrobać kawałki z boków miski w razie potrzeby. Dodaj dowolne dodatki smakowe (takie jak sól, miód, ekstrakt waniliowy) i ponownie wymieszaj, aż do połączenia wszystkiego. Ciesz się swoim domowym masłem z nerkowców. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 tygodni.
Czy masło z nerkowców jest lepsze od migdałowego?
Istnieje kilka kluczowych czynników, które należy rozważyć przy określaniu, czy masło z nerkowców czy masło migdałowe jest zdrowsze
Po pierwsze, spójrzmy na zawartość kalorii i tłuszczu w każdym z nich. Masło z nerkowców ma nieco mniej kalorii niż masło migdałowe i są stosunkowo podobnie kaloryczne w porównaniu do innych rodzajów smarowideł i masła.
Jeśli chodzi o zawartość tłuszczu, masło z migdałów zawiera więcej tłuszczów nasyconych niż masło z nerkowców. Jednak większość tłuszczów w obu to tłuszcze nienasycone, które są ogólnie uważane za zdrowsze niż tłuszcze nasycone.
Jeśli chodzi o witaminy i minerały, zarówno nerkowce jak i migdały są dobrym źródłem magnezu, żelaza i cynku. Migdały zawierają również znacznie więcej wapnia niż nerkowce. Jeśli chodzi o przeciwutleniacze, migdały mają wyższy poziom witaminy E od nerkowców.
Jedno z badań wykazało, że spożywanie tylko 1 uncji (28 gramów) wybranego rodzaju orzecha dziennie może pomóc poprawić stan antyoksydantów i zmniejszyć biomarkery stanu zapalnego w próbkach krwi.