Masło z mleka krowiego jako krem???

Czy masła z krowiego mleka można używać do celów kosmetycznych? oczywiście, że tak 🙂 najpierw co prawda należy je nieco okiełznać, oswoić i przysposobić – czyli zrobić z niego masło klarowane. I w takiej postaci można go używać podobnie jak olejów i maseł roślinnych. Jest ono szczególnie polecane dla osób typu Pitta i przypadłości skórnych związanych z nadmiarem doszy pitta w ciele – chodzi przede wszystkim o zwiększoną wrażliwość skóry, uczucie pieczenia, świądu skóry. Można je z powodzeniem stosować również przy oparzeniach, różnego rodzaju bliznach, w tym bliznach po ospie, oraz przy opryszczce.

Jak sklarować masło

Masło klarowane zwane jest w Indiach ghee, a sanskrycka nazwa to ghrita. Jest to masło poddane obróbce termicznej w celu usunięcia z niego białek i innych substancji, tak aby pozostał czysty tłuszcz.  Owszem, można kupić gotowe masło klarowane, ale polecam zrobić je samodzielnie, to nic trudnego:

…weź dowolną ilość dobrej jakości niesolonego masła, o zawartości minimum 82% tłuszczu, rozpuść i podgrzewaj na małym ogniu w garnku o grubym dnie. Na początku masło będzie mętne, i będzie się pieniło.

DSCF3861

DSCF3862

DSCF3863

Jeśli masło jest naprawdę dobrej jakości, zwłaszcza swojskie, w zasadzie jest bezobsługowe – klaruje się samo, nie trzeba mieszać, zbierać powstałej piany. Natomiast jeśli masło jest „gorszego sortu” wówczas pieni się obficie, więc warto zebrać pianę, na tyle na ile się da, ponieważ jeśli będzie jej dużo, przysłoni widok roztopionego tłuszczu i dna garnka, co utrudni ocenę sytuacji i możesz przez to przypalić masło.
W miarę podgrzewania stopniowo masło zaczyna się klarować, czyli robi się coraz bardziej przejrzyste, nabiera złotego koloru i przyjemnego orzechowego aromatu, a na dnie garnka osiada jasnobrązowy osad. I to jest moment, kiedy klarowanie należy zakończyć, jeśli dłużej przytrzymasz masło na ogniu, zacznie się przypalać.

DSCF3871

DSCF3867

Długość procesu klarowania zależy oczywiście od ilości użytego masła, przy jednej kostce zajmuje to około 20 minut.
Po odstawieniu garnka z ognia natychmiast przelej masło do uprzednio przygotowanego suchego naczynia, ale w trakcie przelewania zadbaj o to, aby odcedzić ten brązowy osad z dna; do odcedzania wykorzystuję jałowe kompresy z gazy, te o największym rozmiarze, układam je na sitku i odcedzam. Po przelaniu sklarowanego masła nie zakręcaj od razu naczynia, pozwól niech masło ostygnie i odparuje. Dopiero wtedy zakręć szczelnie naczynie.

DSCF3876

Po ostygnięciu ghee zaczyna tężeć.

DSCF3878

Tak przygotowane masło klarowane można przechowywać bardzo długo, w Indiach szczególnie cenione jest ghee stuletnie 🙂
Nie przechowuj go w lodówce, nie ma takiej potrzeby, i za każdym razem gdy sięgasz po nie rób to czystą, suchą łyżką – nawet odrobina wody, która dostanie się do masła sprawi, że zaczną się w nim namnażać bakterie i ghee po prostu się zepsuje.

Shata dhauta ghrita czyli ghee kosmetyczne

Aby ghee można było użyć jako kosmetyku należy z niego zrobić tzw. shata dhauta ghrita, czyli należy je przepłukać, umyć wodą (dhauta znaczy umycie wodą). Po prostu do naczynia z ghee nalewamy mniej więcej taką samą ilość chłodnej/zimnej wody i mieszamy ręcznie (np. łyżeczką) przez kilka minut, następnie wylewamy pozostałą resztkę wody, dolewamy nową porcję, znowu mieszamy i  – jeśli chcemy, aby było bardzo tradycyjnie  – tak robimy sto razy 🙂 (shata znaczy sto), ale w zupełności wystarczy kilkanaście razy.

DSCF3881

Takie opłukane wodą ghee nabiera innego koloru, robi się dużo jaśniejsze, i będzie bardziej delikatne, o przyjemniejszej dla skóry konsystencji, a przy tym nabiera cech wychładzających, kojących gorącą z natury pitta.

DSCF3886

Ghrita (ghee) i shata dhauta ghrita – wyraźnie widać różnicę w kolorze i w konsystencji

Shata dhauta ghrita używamy bezpośrednio na skórę. Jeśli użyjesz go na twarz, spłucz ciepłą wodą po kilkunastu minutach, jak maseczkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *